VITOPolis bij Kamp C in Westerlo: 05/09/2024 - 25/10/2024
VITOpolis streek van 5 september tot 25 oktober neer bij Kamp C in Westerlo. Onze interactieve expo over duurzaamheid bevond zich midden in dit centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw. De perfecte combi, zo is gebleken! Scholen konden opteren voor een extra workshop van Kamp C, gekoppeld aan hun bezoek van VITOpolis. Voor bedrijven was er de optie om de belevingscontainer voor water van VITO te bezoeken, die voor deze gelegenheid mee naar Westerlo was gekomen. We mochten weer veel gezinnen en klassen ontvangen, ook tijdens Open Bedrijvendag. We danken Kamp C voor hun gastvrijheid en de fijne samenwerking. Ook de stad Westerlo onderneemt zelf veel op vlak van duurzaamheid en dat kon je ook in VITOpolis ontdekken. Hieronder kan je nog eens alle initiatieven van de stad herbekijken.
Wil je VITOpolis zelf ontdekken? Kijk dan snel waar en wanneer VITOpolis in jouw buurt neerstrijkt. We hopen je te verwelkomen op een van onze volgende locaties!
Wil je meer weten over de duurzame onderwerpen uit de regio? Op deze pagina vind je alle links die je nodig hebt. Wil je op de hoogte blijven van het onderzoek en de nieuwe projecten van VITO? Neem dan hier een kijkje.
Projecten Kamp C
Energiegemeenschap Duurzaam bouwen op Kamp CBiogebaseerde bouwmaterialenCirculaire bouwkit voor scholen
Projecten Provincie Antwerpen
Klimaatplan provincie
Projecten Kempen
KlimaatmakersTuinstratenBehaag onze Kempen 1.001 bomenAutodelenBike2SchoolGroepsaankoop isolatieHUISdokter Woon- en energieloketDuurzaam wonen Tegelwippen
Projecten Herentals
Domein Le PaigeGrote Markt onthard
Projecten Olen
Trage wegen
Duurzaam bouwen op Kamp C
Kamp C werkt aan een duurzame bouwsector. Op Kamp C ontdek je tal van inspirerende demonstraties en kan je advies en opleidingen volgen. Ontdek hoe je duurzaam kan bouwen via onze rondleidingen, events en workshops. Werk samen met onze community aan de duurzame oplossingen van de toekomst.
Biogebaseerde bouwmaterialen met positieve impact
Van landbouw naar woning: groei je eigen huis.
Het Europees gesubsidieerde project Circular Bio-based Construction Industry (CBCI) onderzoekt hoe we grondstoffen in de bouw efficiënter kunnen gebruiken, om daarmee de CO2-uitstoot te verminderen. Niet alleen in de bouwfase, maar gedurende de hele levenscyclus van een gebouw.
Circulaire bouwkit voor scholen
De hybride leeromgeving op Kamp C helpt 14-jarigen hun studiekeuze te maken richting duurzaam bouwen. We leren je leerlingen bouwen, zoals we het in de toekomst zullen doen: modulair en circulair met aandacht voor biogebaseerde bouwmaterialen. De simulatie bestaat uit twee fysieke ruimtes bij Kamp C (een prefablab en een werfzone), een digitaal bouwpakket en een circulaire bouwkit met biobased materialen.
Klimaatplan provincie Antwerpen
Met Plan Vandaag – het provinciaal klimaatplan – bereidt de provincie zich niet alleen voor op de gevolgen van hitte, droogte en overstromingen, maar streeft ze actief mee naar een klimaatveilige, klimaatneutrale samenleving. Hiervoor geeft provinci Antwerpen concreet invulling aan de doelstellingen van het burgemeestersconvenant voor klimaat en energie: 40% minder CO2-uitstoot tegen 2030, klimaatveilige gemeenten en schone, betaalbare energie voor elke inwoner.
Klimaatmakers - burgers voor meer klimaatactie
Zin om mee te werken aan klimaatacties in jouw buurt? Word Klimaatmaker in jouw gemeente! Klimaatmakers zijn burgers die zelf klimaatacties in eigen buurt opstarten. Denk bijvoorbeeld aan de opstart van een autodeelgroep, het vergroenen van een straat of energie delen met buren. In de gemeenten Olen en Laakdal is reeds een groep Klimaatmakers actief. In de loop van 2024 en 2025 start het project in 12 andere gemeenten: Arendonk, Geel, Heist-op-den-Berg, Hulshout, Kasterlee, Lille, Mol, Nijlen, Ravels, Rijkevorsel, Vosselaar en Westerlo.
Vergroen je straat met tuinstraten
Tuinstraten zijn straten waar buren samen aan de slag gaan om hun straat te vergroenen. Stel jouw straat nu kandidaat.
Denk aan geveltuinen aanleggen, voortuinen ontharden, plantvakken opfleuren, bomen planten, regenwatertonnen plaatsen… Ze doen dit niet alleen. Geselecteerde straten krijgen begeleiding en ondersteuning (advies groenexpert, gratis compost, gratis plantpakket, buurtfeest…). Het project is een samenwerking tussen IOK, Commons Lab, 25 Kempense gemeenten en partnerorganisaties.
Behaag onze Kempen
Het doel van de actie is om mensen te stimuleren tot het aanleggen van een ecologische tuin. Op die manier draag je bij tot een aangename omgeving voor mens en dier door de natuur in je buurt te brengen. Naast het aanbieden van informatie, kan je in september en oktober ook streekeigen plantgoed bestellen via verkoopt Behaag onze Kempen.
Een gratis boom met de actie "1.001 bomen"
Woon je in Geel, Herentals, Laakdal, Olen of Westerlo? Bestel dan snel jouw gratis boom!
Ieder jaar organiseert IOK samen met telkens een aantal andere gemeenten de actie "1.001 bomen". Om onze regio groener te maken, kan elk gezin van de deelnemende gemeenten een gratis boom bestellen. Het gaat zowel om loof- als om fruitbomen en ook enkele struiken zodat voor elke grootte van tuin een aanbod voorzien is.
Gebruik een deelwagen
Wist je dat meer dan 20 Kempense gemeenten intussen een (elektrische) deelwagen aanbieden? Bij autodelen gebruik je een auto wanneer je hem nodig hebt. Heb je hem niet nodig, dan kan hij door iemand anders worden gebruikt.
20 Kempense gemeenten plaatsten al een (elektrische) deelauto voor hun inwoners. 2 gemeenten (Lille en Hoogstraten) starten later dit jaar op. De meeste gemeenten werken samen met cambio autodelen en plaatsten elektrische deelauto's. In een aantal andere gemeenten staan er deelauto's van Mobilize Share (kenis Share).
Bike2School: echte helden fietsen, stappen, steppen naar school
Fiets, step of stap je naar school? Dan kan je 14 Kempense gemeenten 'bucks' sparen voor een fijne beloning.
Bike2School is een project van 14 Kempense gemeenten en IOK om meer duurzame verplaatsingen naar school aan te moedigen. Met Bike2School is het sinds september 2021 in 81 Kempense scholen mogelijk om virtuele munten of 'bucks' te verdienen door op een duurzame manier naar school te komen. De verzamelde bucks kunnen de leerlingen bij lokale handelaars en lokale markt- en foorkramers uitgeven.
Meer over dit project
Nieuw: groepsaankoop isolatie
Wil je jouw huis laten isoleren? Schrijf je dan vrijblijvend in voor de groepsaankoop dak-, muur- of vloerisolatie.
De isolatiemarkt is heel uitgebreid en vaak complex. Door een groepsaankoop wordt de stap om isolatie te laten plaatsen kleiner en word je ondersteund bij het maken van de juiste keuze voor jouw huis. IOK organiseert in het najaar van 2024 in samenwerking met 28 Kempense gemeenten een groepsaankoop isolatie (dakisolatie, muurisolatie en/of vloerisolatie).
Meer over dit project
HUISdokter: gratis renovatieadvies aan huis
Renovatieplannen, maar weet je niet waar te beginnen? De HUISdokter helpt. Vraag gratis jouw huisbezoek aan. Wil je gaan voor een lagere energiefactuur en een hoger comfort? Of wil je energie besparen zonder geld uit te geven, maar weet je niet hoe? De HUISdokter kan je met raad en daad bijstaan gedurende het hele traject, aan huis en op jouw tempo. De HUISdokter kan je helpen van kleine energiebesparende ingrepen, het detecteren van hoge energieverbruikers en het analyseren van je energiefactuur tot je plannen voor een totaalrenovatie.
Woon-en energieloket
Vragen over je energiefactuur, premies, leningen, huren…? Ga langs bij het woon-en energieloket in jouw gemeente.
Wil je je inschrijven voor een sociale huurwoning? Ben je benieuwd op welke premies en voordelige leningen je beroep kan doen? Of denk je aan renoveren, maar weet je niet waar te beginnen? Maak een afspraak in het EnergieK Woonloket in jouw gemeente.
Meer over dit project
Duurzaam wonen
Alle info over duurzamer, goedkoper en zuiniger wonen, (ver)huren en (ver)bouwen vind je op één adres.
Meer over dit project
Vlaams Kampioenschap Tegelwippen
Nog tot en met 31 oktober is Vlaanderen in de ban van tegelwippen. Doe jij mee?
Als we tegels vervangen door gras, bloemen, bomen en geveltuinen, dan maken we Vlaanderen klimaatbestendig, aantrekkelijker voor dieren en nuttige insecten, koeler op warme dagen en ook veel mooier!
Meer over dit project
Domein Le Paige
Het vervallen Domein Le Paige wordt omgevormd tot een groene toegangspoort naar de stad. Het geïntegreerd landschapsbeheerplan voor dit stukje erfgoed in Herentals in actie!
De Grote Markt van Herentals gedeeltelijk onthard
Als onderdeel van het Tegelwipproject maken we ruimte voor bomen en klimaatrobuuste planten op de Grote Markt, voor een groenere toekomst. Het stadsbestuur van Herentals heeft twee stroken op het plein onthard en vergroend. Het zijn ingrepen met een permanent karakter.
Trage wegen
Meer ruimte voor wandelen en fietsen, meer natuur: met het nieuwe beleidskader ‘Traag netwerk’ zet Olen in op veilige, groene trage wegen voor iedereen. Trage wegen, ook wel buurt- en voetwegen genoemd, zijn vaak kleine, minder bekende paadjes bestemd voor wandelaars en fietsers. Verborgen pareltjes, verscholen in het groen of juist pal in het dorp. Stuk voor stuk geschikt om veilig met de fiets te verkennen of rustig slenterend, genietend van de omgeving.