VITOpolis in Roeselare: 15/1/2025 - 23/3/2025
Op maandag 20 januari 2025 werd VITOpolis in Roeselare feestelijk geopend in het OndernemersCentrum Roeselare. Tijdens de opening benadrukten Inge Genné (VITO), Pieter Vandenbroucke (klimaatdirecteur Roeselare) en Francis Debruyne (schepen voor Waterhuishouding) het belang van samenwerking en innovatie voor een duurzame toekomst.
Als eerste bezoekers kreeg een klas van MSKA Roeselare de kans om de interactieve expo te ontdekken. Hun enthousiasme liet zien hoe sterk jongere generaties begaan zijn met duurzaamheid – én hoe ze graag hun steentje bijdragen.
Wil je VITOpolis zelf beleven? Kijk snel waar en wanneer de expo bij jou in de buurt neerstrijkt. We hopen je te verwelkomen op een van onze volgende locaties!
OndernemersCentrum Roeselare: een ideale locatie voor VITOpolis
Met bijna 1550 bezoekers was VITOpolis in Roeselare een groot succes. Dat was mede mogelijk dankzij de inzet en de betrokkenheid van onze partners: Stad Roeselare, het OndernemersCentrum van POM West-Vlaanderen, Brouwerij Rodenbach, Buurthuis RSL op Post, het Repair Café, het Rewearcafé, de Tuinrangers, de Materialenbank en het Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart. Dankjewel voor jullie waardevolle bijdrage!
Het OndernemersCentrum Roeselare, een initiatief van POM West-Vlaanderen, bleek de perfecte uitvalsbasis voor VITOpolis. Niet alleen bezoekers van buitenaf kwamen de expo ontdekken, maar ook werknemers en bezoekers van het ondernemerscentrum zelf. De nieuwsgierigheid was groot: velen namen spontaan de tijd om de expo te doorlopen en zich te laten inspireren door de innovatieve en interactieve opstelling.
Dankzij deze dynamische locatie en sterke samenwerking werd VITOpolis in Roeselare een geslaagde en impactvolle editie!
VITOpolis is een leuke, interactieve doe-expo. Laagdrempelig waardoor jong en ouder zin hebben om aan de slag te gaan. Leuk dat VITOpolis naar Roeselare kwam!
Dankjewel voor deze leuke doe-expo! Dit was heel passend in de #iktrekhetmijaanweek.
Ik wist dat de aarde aan het opwarmen was maar was hier niet mee bezig. VITOpolis heeft mijn ogen geopend. Het was heel leuk en interessant.
Enthousiaste bezoekers en een inspirerende dynamiek
VITOpolis bracht technologie en innovatie dichter bij de mensen, maar was vooral een plek waar ontdekken en doen centraal stonden. Tijdens de twee open zondagen werd de expo nog verrijkt met lokale initiatieven, waar bezoekers zelf konden ervaren hoe kleine acties een groot verschil maken:
🔧 Repair Café – Vrijwilligers lieten zien hoe kapotte spullen een tweede leven krijgen.
👕 Rewearcafé – Textiel kreeg een nieuw jasje: herstellen, upcyclen en personaliseren in actie.
🌿 Tuinrangers – Praktische tips voor een tuin die meer natuur en minder onderhoud vraagt.
🏗️ Materialenbank – Hoe oude bouwmaterialen een waardevolle toekomst krijgen in kunst en bouw.
Ook scholen vonden vlot hun weg naar VITOpolis. Sommige kinderen kwamen aarzelend binnen – een uitstap naar een expo klinkt niet altijd even spannend – maar dat veranderde al snel. De interactieve opzet prikkelde hun nieuwsgierigheid, en al snel spatte het enthousiasme ervan af. Jongeren gingen met plezier op ontdekking en toonden zich leergierig en betrokken.
Deze energie en betrokkenheid maakten van VITOpolis in Roeselare een inspirerende stop, waar leren en doen hand in hand gingen!
De waterbelevingscontainer: duurzaam waterbeheer in de praktijk
Net om de hoek, op het terrein van Brouwerij Rodenbach, stond ook de waterbelevingscontainer van VITO. De container toont bedrijven en terreinbeheerders hoe ze slimmer met water kunnen omgaan en zo economische én ecologische voordelen kunnen behalen.
Inge Genné, VITO: "Het voorkomen en beheersen van droogte en wateroverlast zijn twee cruciale uitdagingen voor de volgende decennia. Bedrijven spelen hierin een sleutelrol, omdat ze niet alleen afhankelijk zijn van water voor hun productie, maar ook een groot deel van het waterverbruik voor hun rekening nemen."
De waterbelevingscontainer wist zo’n 80 relevante stakeholders warm te maken voor waterduurzame bedrijventerreinen, onder meer tijdens een geslaagd technologie-event. In het kader van de duurzame herontwikkeling van de regio Schiervelde greep stad Roeselare deze kans om praktische oplossingen te ontdekken om winst te halen uit water op een ruimere schaal.
Wil je meer weten over de duurzame onderwerpen uit de regio? Op deze pagina vind je alle links die je nodig hebt. Wil je op de hoogte blijven van het onderzoek en de nieuwe projecten van VITO? Neem dan hier een kijkje.
MoermanparkOntharding Sint-Jozef RenovatiecoachKlimaatpactBehaag RSLRoeselare repareertWarmtenet RoeselareElke druppel telt100.000 bomenNieuwe stadhuisTuinrangers #VANRSL De zon schijnt gratis in RoeselareRoeselare renoveertLiefdesbomen Spectaculair circulair Circular Concrete Center100% West-Vlaams
Moermanparking wordt Moermanpark
De asfaltvlakte van de Moermanparking verandert in groene stadsoase. De Moermanparking biedt met de omvorming tot een klimaatadaptief park kansen voor ontmoeting, sport en spel. Zo transformeert de parking door ontharding tot een grote koeltezone, een groenblauwe long in het verlengde van de Ronde Kom en de Kleine Bassin, op een steenworp van het kernwinkelgebied.
Sint Jozefswijk vervangt 7.000 m2 beton door groen en water
De stad Roeselare breekt 7.000 vierkante meter verharde ondergrond uit in de omgeving van de Sint-Jozefkerk. Oorspronkelijk was slechts 1.600 vierkante voorzien, maar met de hulp van de Vlaamse overheid die het project subsidieert, kan er dubbel zo veel groen aangeplant worden en komt er meer ruimte voor ontmoetings- en spelelementen in de wijk.
Renovatiecoach
Ruim 479 Roeselarenaars kregen renovatieadvies via erkende renovatiecoaches. Een renovatiecoach komt bij je thuis om je woning grondig te bekijken: de renovatiescan. Daarna krijg je een helder en gedetailleerd rapport waarin staat wat je kunt verbeteren aan je huis, inclusief de kosten en de voordelen. De coach geeft ook aan welke verbeteringen het meest dringend zijn. Zo weet je precies wat de beste stappen zijn én hoeveel het je gaat kosten.
Roeselare tekent Vlaams Energie- en Klimaatpact
Roeselare werkt met en voor iedereen aan een groene, gezonde, gezellige stad waar het zalig leven is.
Behaag RSL
Jaarlijks kunnen de Roeselarenaars streekeigen bomen en hagen aankopen aan voordelig tarief dankzij de samenaankoop van stad Roeselare.
Roeselare repareert
Met de Repair Cafés zetten we in op herstel in plaats van weggooien. Goed voor het klimaat én je portemonnee!
Warmtenet Roeselare
Een warmtenet gevoed door restwarmte van MIROM's verbrandingsoven voorziet jaarlijks warmte voor woningen en organisaties in Roeselare.
Elke druppel telt
Met de nieuwe bufferbekkens gaan we overstromingen tegen. Sinds 2021 vingen we zo 13 miljoen liter regenwater op, evenveel als het jaarlijkse waterverbruik van 185 gezinnen.
100.000 bomen
Tussen 2019 en 2024 plantte de Stad samen met de inwoners 100.000 nieuwe bomen aan in bossen, op wegen, wijken en pleinen en in de tuinen.
Nieuwe stadhuis
Het nieuwe stadhuis vervangt verouderde gebouwen en is nu het duurzaamste van Vlaanderen, met 70% lagere energiekosten.
Tuinrangers #VANRSL
De Tuinrangers #VANRSL geven gratis advies aan huis voor een natuurvriendelijke tuin die tegen hitte en droogte kan.
De zon schijnt gratis in Roeselare
Roeselare is al jaren koploper in het aantal particuliere zonne-installaties per gezin. Ook op eigen OCMW- en stadsgebouwen komen steeds meer zonnepanelen!
Roeselare renoveert
Kandidaat-kopers van een eerste woning krijgen gratis renovatieadvies van een architect dankzij de Roeselaarse adviescheque.
Liefdesbomen
Elk Valentijnsweekend deelt burgerinitiatief 'Meer Bomen in Roeselare', samen met de Stad, gratis bomen uit aan inwoners.
Spectaculair circulair
POM West-Vlaanderen pakt samen met partners de afvalproblematiek van kunststof en textiel aan.
Circular Concrete Center
POM West-Vlaanderen & partners bieden antwoord op al je vragen over circulair beton. Zo kunnen we de ecologische voetafdruk van beton drastisch verminderen.
100% West-Vlaams
POM West-Vlaanderen ondersteunt via 100% West-Vlaams de duurzame keuze voor streekproducten van smaakmakers uit de buurt.